GPX Energiebank

De online energiebank – transparant, betrouwbaar en groen

Hoe werkt het elektriciteitsnet?

Hoe werkt het elektriciteitsnet? Je kunt het elektriciteitsnet ongeveer wel vergelijken met een grote bak met water. Het net wordt door verschillende bronnen gevuld. Als je ergens een kraantje in de bak opendraait, dan loopt er water uit dat het dichtst in de buurt van het kraantje zit. Dat is niet precies het zelfde water als wat er verderop is ingestopt.

Het elektriciteitsnet werkt ongeveer net zo: je stopcontact of het apparaat dat je aanzet is het kraantje. Daar loopt de stroom doorheen. Naar het apparaat wat moet werken, dus die de energie omzet in iets nuttigs. Het net wordt gevuld door iedereen die stroom opwekt. De meeste stroom komt van de meest nabije plaats waar deze wordt opgewekt.

Dat zijn soms de zonnepanelen van de buren, of van de centrale aan het kanaal verderop in de provincie of bij je woonplaats. Als je in Limburg woont krijg je bijna nooit de stroom van een windmolen op zee. Maar digitaal kan dat wél, via GPX in een gesloten boekhouding.

Je kunt je verbruik koppelen aan een bron van herkomst middels Certificaten van Oorsprong in combinatie met het gepatenteerde systeem van GPX.

Het gratis bankafschrift (digitaal) van GPX staat altijd beschikbaar als wettig bewijs van het verbruik van de gekozen energie.

Delen
Delen